Home GRADOVIDerventa Planinarsko-ekološka sekcija “Abonos”: Dervenćani na vrhu Vranice

Planinarsko-ekološka sekcija “Abonos”: Dervenćani na vrhu Vranice

by admin

Kao i prethodnih mjeseci Planinarsko-ekološka sekcija “Abonos”, imala je nedjeljni izlet. Ovaj put taj izlet je bio malo “ozbiljniji”, prvo planinarenje “Abonosa” preko 2000 mnv.

Za lokaciju je izabrana jedna od najljepših i najpitomijih planina BIH – Vranica, koja je iako pitoma pokazala planinarima pravi doživljaj planine kao i promjenjivu ćud prirode. Za razliku od prošlih izleta učesnika iz Dervente nije bilo baš puno, samo četvoro, ali su zato bili pojačani sa planinarima iz Broda, Modriče, Teslića i Prnjavora. Zajedno sa ostalim ljudima na stazi je bilo pedeset i dvoje, što mladih i starih , muškaraca i žena.

Put je vodio preko Šešlija, Rudanke, Doboja, pa preko Busovače , Fojnice i Prokosa do polazne tačke – Prokoškog jezera koje se nalazi na preko 1600 mnv. Jezero je dom endemske vrste trirona, i bogato je biljim i životinjskim svijetom. Pored jezera se nalazi naselje vikendica od drveta, čiji domaćini borave tu par mjeseci godišnje, kad se zima povuče sa planine. Vrhovi Vranice okružuju jezero, ali se zbog magle nisu mogli odmah vidjeti.

“Vrijeme na polasku je bilo tmurno, ali bez kiše, koja je planinare ipak kasnije sustigla i to dva puta, svaki put zajedno sa ledom ,a tokom silaska kiši i ledu se priključila i grmljavina. Staza je bila lagana, a tempo umjeren, prilagodjen svim članovima grupe. Prvi vrh koji smo penjali je bio Ločika 2017 mnv. Sreca i veselje zbog prvog ispenjanog vrha preko 2000m. Prvi, ali svakako ne i poslednji. Nakon toga pauza, pa nastavak šetnje ka drugom vrhu Krstacu, uz kišu i led”, rekoa je Aleksandar Balaban iz “Abonosa”.

Na Krstacu se spuštaju oblaci, tako da pogled sa vrha i nije baš oduševio planinare, iako se sa njega jezero najljepše vidi.

“Zbog vremenskih nepogoda odustajemo od penjanja najvišeg vrha Nadkrstaca i skraćujemo rutu i krećemo spust ka jezeru. Vrijeme tokom spusta se opet pogrošalo, duvao je jak vjetar, kisa, led, a svemu tome se priključila i grmljavina koja nas je pratila skroz do jezera. Priroda je pokazala svoju moć”, zaključio je Balaban.

Ekipa je bila prezadovoljna danom, koje ni loše vrijeme nije moglo, a nije ni smjelo pokvariti. Većina je uživala u lošem vremenu na planini, koje će pamtiti kao zanimljiv događaj u njihovim životima.

Naredni vikend je pauza, a nakon toga 10.jula “Abonos” će učestvovati na osmom sletu planinara na planini Motajici, gdje se nadaju da će im se pridružiti veći broj sugrađana koji žele da provedu dan u prirodi, sa dobrim društvom mimo gradske gužve.

aa bbb dddd

Radio Derventa

Preporučujemo