Home GRADOVIDerventa Свештеник Милош Петровић – Прва жртва усташког терора у Лужанима

Свештеник Милош Петровић – Прва жртва усташког терора у Лужанима

by admin

У сриједу, 14.априла 2021, архијерески намјесник дервентски протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, уз саслужење свештенства дервентског намјесништва, у Босанским Лужанима је служио помен парастос и освештао обновљени споменик свештенику Милошу Петровићу који је убијен тог датума 1941.године.

Свештеник Милош Петровић је рођен 21.јула 1909.године у Лончарима. Основну школу и гимназију је завршио у Брчком, а 1929.године је у Сарајаву завршио богословију. Рукоположен је 04.маја у чин ђакона, а 05.маја 1930.године у чин свештеника у Тузли. Службовао је на парохијама у Јасеници и Осијечанима а 1939.године бива премјештен на лужанску парохију гдје га затиче почетак Другог свјетског рата. Тог 14.априла 1941.године усташе из Новог Села, Општина Босански Брод, убиле су га испред парохијског дома у Босанским Лужанима.

Убиство свештеника Милоша је почетак голготе Срба лужанске парохије јер су усташе у августу 1941.године похапсиле све Србе мушкарце старије од 16 година и одвеле их у Славонску Пожегу и логор Јасеновац и тамо побиле.

протојереј-ставрфор Драган Зарић
парох лужански

Preporučujemo