Бадњи дан и Божић у Сочаничкој парохији – ФОТО

“Јавио се Син Божији свијету када људима није могао помоћи нико осим Њега. Зато су Га поздравили добродошлицом и анђели и људи, и сиромашни пастири и богати цареви, и мудраци са Истока.”

Бадње вече као и дочек Најрадоснијег хришћанског празника – Рођењa Господа и Спаса нашега Исуса Христа свечано је прослављено у храмовима, портама и Светосавским домовима парохије сочаничке (Велика Сочаница, Мала Сочаница и Мишинци) уз присуство великог броја вјерног народа.

По дугогодишњем обичају, кроз засеоке је вожен бадњак који је касније довезен пред свети храм, освећен и спаљен. Након освећења бадњег дрвета вјерни народ је одламао мале гране и носио их својим домовима као благослов. У својој бесједи прота Славољуб  рекао је  вјерном народу своје парохије: “Христос се роди! Христос Миротворац – да би Он донио мир Божији у срца наша. Ваистину, Христос се роди, да све људе препороди. А ми простиримо душе наше под ноге Његове као сламу, да би нас похођењем Својим помиловао и опростио нам погрешења наша, јер Господ је љубав, празнична је порука свима нама за времена која долазе“.

Након вечерњих Богослужења, која је служио надлежни свештеник протојереј– ставрофор Славољуб Тривић, вјерни народ је уз ватромет и  послужење у Светосавским домовима код светих храмова, радујући се  пјесмама,  најављивао долазак Најрадоснијег празника свих хришћана-Рођења Христовог

У портама поменутих светих храмова после вечерњег Богослужења и трократног опхода око светих храмова обављено је освећење и паљење бадњака као и традиционално пијукање наше наде, радости, будућности-наше дјеце. Многобројни вјерници, а међу њима посебно су дјеца својим уснама, славила  дочек Рођења нашег Спаситеља. Прослава је пропраћена весељем, док су  вјерници послужени у портама и Светосавким домовима куваним вином, ракијом и соком.  После вечерњег Богослужења прота Славољуб је помазао вјерујући народ уљем с гроба светог Нектарија Егинскога.

Божић у сочаничкој парохији

Рођење Господа и Спаса нашега Исуста Христа, и ове године, заиста је свечано прослављено у парохији сочаничкој. На Божић ујутро од 05:00 часова  Свету Литургију у храму светог Вазнесења Господњег у Великој Сочаници служио је надлежни свештеник протојереј- ставрофор Славољуб Тривић. Прота Славољуб је прочитао вјерном народу посланицу Његове светости Патријарха српског Г. Иринеја и све присутне поздравио радосним божићним поздравом: Мир Божији-  Христос се роди!

Велики број вјерника причестио се Светим тајнама Тијела и Крви Христове, на своју радост тако и  радост наше Мајке Цркве.  Диван обичај да  неко нађе мали дукат у чесници и ове године је реализован, дукат су даровали др. Недељка Ђалић и њен муж Радивоје из Велике Сочанице. У Мишинцима је дукат даровала Јела Н. Ђурић из Мишинаца, а добио га је Мирослав Ђекић из Мишинаца.Пакете за социјално угрожене породице у Великој Сочаници су даровали: Зоран Топаловић, Мићо П. Којић, Недељко Д. Денић, Симо М. Кузмановић, Веселко В. Денић, Јелка и Станоје Марјановић и Бранимир Којић из Велике Сочанице; Дејан Б. Радановић, Санел Кузмановић, Небојша Панзаловић и Војо Црљић из Дервенте и Јовица Цвијановић из Товире.

 У храму Пресвете Тројице у Мишинцима, као и храму светог великомученика Прокопија у Малој Сочаници, дјеци су подијељени божићни пакетићи дар Несељка Станића из Мишинаца и Косте Ћорића  из Мале Сочанице. Социјално угроженим породицама из Мишинаца даровани су поклон пакети од стране Недељка Станића из Мишинаца, а у Малој Сочаници пакете за социјално угрожене породице даровао је Дражен М. Топаловић из Мале Сочанице. Дјеци из црквеног хора у Великој Сочаници и Мишинцима уручени су поклони које је даровао  Раде Радић из Дервенте. Дјеци која немају једног или оба родитеља као и дјеци с посебним потребама с простора парохије сочаничке даровани су поклон пакети дар Јеле Н. Ђурић из Мишинаца.

У склопу прославе најрадоснијег Празника уприличен је пригодан ватромет код храма светог Вазнаесења Господњег у Великој Сочаници који су даривали Мирко (Драгана) Денић, Милан Пуљановић, Радомир Којић из  Велике Сочанице и Добривоје Којић из Дервенте.

 

Мир Божији- Хростос се роди !

протојереј- ставрофор Славољуб И. Тривић